Faskiat eli lihaskalvot

Faskiamanipulaatio - apua kipuun ja liikerajoituksiin

Faskiaa on pinnallisena, syvänä sekä sisäelimiä ympäröivänä tiheänä verkostona jalkapohjasta päälakeen, koko kehossa. Faskiamanipulaatiosta haetaan apua mm. kipuun ja liikerajoituksiin sekä mm. tasapaino-ongelmiin, myös kuukautiskipuihin, refluksiin sekä erilaisiin toiminnallisiin vatsavaivoihin. Neurologisessa fysioterapiassa faskiamanipulaatiolla mahdollistetaan liikeratojen palautumista sekä lapsilla että aikuisilla. Myös arpien käsittelyt ovat oleellinen osa kehon mukautumista liikkeeseen.

Faskiamanipulaatio perustuu faskian eli kehon kalvorakenteen ts. sidekudoksen liukumisen normalisointiin seuraamalla faskiapisteiden muodostamia linjoja. Osa faskiakäsittelyllä hoidettavista pisteistä voi olla kaukana varsinaisesta kipualueesta.

Hyvä tietää faskiasta

Faskia on sidekudos, joka muodostaa tiheän verkoston kehossamme. Se sisältää enemmän hermopäätteitä kuin mikään muu elimistömme rakenteista. Se muodostuu 2-3 kerroksesta, joiden liukuminen keskenään on tärkeää ja mahdollistaa liikkeen sekä voimien välittymisen. Faskiaa on pinnallisesti ihon alla, minkä vuoksi iho liukuu lihasten päällä. Pinnallinen faskia on myös hyvin hermotettu. Sillä on merkittävä rooli esimerkiksi kosketuksen ja lämmön aistimisessa.

Syvä faskia ympäröi lihaksia ja ulottuu hermopäätteiden välityksellä lihasten sisälle. Se välittää aistimuksia muun muassa liikkeestä ja asennoista.

Myös sisäelimiä ympäröi faskia.

Kolmasosa lihasten tuottamasta voimasta välittyy faskioiden kautta ja jos tässä kudosten välisessä liukumisessa on ongelmaa, voima ei välity eikä liike tai suoritus ole sujuvaa.

Miten faskiamanipulaatio toimii

Faskiamanipulaatio toteutetaan Luigi Steccon kehittämän menetelmän mukaisesti. Hoito perustuu huolelliseen alkuhaastatteluun ja liikkeen tutkimiseen. Ennen hoitoa tutkitaan manuaalisesti myös eri pisteitä kehosta. Faskiamanipulaatio on menetelmä, mutta se on myös ajatusmalli kehon kokonaisvaltaisuudesta.

Tutkimisen perusteella fysioterapeutti valitsee hoidossa käsiteltävät alueet. Ne saattavat olla kaukana oirealueesta, mutta vaikuttavat siihen faskialinjojen kautta. Myöskään hyvin kivuliaan oirealueen käsittely ei ole järkevää, jolloin käsittelyä tehdään kauempana.

Faskiamanipulaatiossa fysioterapeutti tuottaa kuntoutujan iholle tiettyyn kohtaan manuaalisesti paineen hankaamalla kohtaa eri suuntiin. Hankausliikkeen vaikutuksesta syntyy kitkaa ja lämpöä. Faskioiden välinen liukuminen lisääntyy, kun tiivistynyt perusaine muuttuu jälleen nestemäisemmäksi ja mahdollistaa faskioiden välissä tapahtuvan liikkumisen.