Hieman fysioterapian käytännön jutuista

Mitä tuon mukanani ensimmäiselle vastaanotolle?

Ota mukaasi hoitoon liittyvät asiapaperit. Muista varata ensimmäisellä kerralla 60 minuutin aika.

Kuinka monta käyntiä tarvitsen?

Jokainen tilanne on yksilöllinen, mutta tuloksia pitäisi saada viimeistään viidennellä kerralla, usein jo aikaisemmin. Tähän on vaikea antaa yleispätevää vastausta.

Mitä puen päälleni tullessani fysioterapiaan? 

Jos mahdollista, niin tule rennoissa vaatteissa, joita on tarvittaessa helppo vähentää. Hoitotilanne on aina tapauskohtainen, mutta hoidon ensimmäisellä kerralla yleensä tutkin tarpeen mukaan koko kehon, ja teen kokonaisvaltaisen kartoituksen hoidon tarpeesta. Tämä siksi, että oire ei suinkaan aina ole siellä, missä itse ongelman syy saattaa olla.

Miten varaan ajan?

Ajan voi varata suoraan sähköisestä kalenteristani. Jos tilanne on akuutti, jätä soittopyyntö tai lähetä viesti, niin palaan asiaan mahdollisimman pian. Päivisin minua on melko vaikea tavoittaa puhelimitse, sillä en vastaa puhelimeen hoidon aikana.

Täytyykö minulla olla lääkärin lähete?

Ei tarvitse, mutta voi olla. Fysioterapiaan voi tulla myös ilman lääkärin lähetettä. Nykyisin on yhä yleisempää, että tuki- ja liikuntaelin- sekä toimintakykyongelmissa otetaan ensimmäisenä yhteyttä fysioterapeuttiin. Tämä säästää usein asiakkaan aikaa ja rahaa. Näin asiakas pääsee hoitoon heti ja saa myös tarvittaessa ohjeet omatoimiseen harjoitteluun.

Voinko varata sinulle hieronta-ajan? 

Valitettavasti et voi. Olen koulutukseltani fysioterapeutti enkä hieroja vaikka teenkin työtäni pääosin manuaalisesti eli käsin. Halutessasi hieronta-ajan löydät varmasti hyvän ammattilaisen muualta.

Miten fysioterapeutin työ eroaa personal trainerin tai hierojan työstä?

Fysioterapeutti on koulutettu ja viranomaisen (Valvira) valvoma terveydenhuollon ammattilainen. Fysioterapiaan tullaan usein vamman, kivun, suorityskyvyn alentumisen tai muun liikerajoituksen vuoksi. Personal traineria hyödynnetään usein esimerkiksi kuntosaliharjoittelun tai painonhallinnan tukena.  Hieronnalla pyritään rentouttamaan tai poistamaan lihaskipua ja kireyttä. Usein hierontatarpeen taustalla ei ole varsinaista fyysistä vammaa, vaan tarkoitus on rentouttaa kireitä lihaksia. Eli fysioterapeutille, personal trainerille ja hierojalle löytyy oma työsarkansa ja paras lopputulos syntyy, kun nämä kolme ammattiryhmää tekevät yhteistyötä omat vahvuutensa huomioiden.

 

Vielä muutama asia

Hoidon tarve on kovin yksilöllistä. Mitään yleispätevää vastausta on vaikea antaa. Usein jo muutama käyntikerta voi tuoda avun. Minulla on myös asiakkaita, joiden kanssa teen töitä jatkuvasti läpi vuoden asiakkaan toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Hoidan pääasiassa työikäisiä aikuisia, mutta minulla käy myös lapsia, nuoria ja ikääntyneitä asiakkaita. Teen myös koti- ja laitoskäyntejä. Allasterapian teen Aulangon kylpylässä.

Kyllä, moni erikoistuu johonkin fysioterapian muotoon. Itse olen erikoistunut neurologiseen kuntoutukseen, faskiamanipulaatioon ja urheilufysioterapiaan.

Tämä kannattaa selvittää suoraan vakuutusyhtiöstä. Jos vakuutusyhtiö korvaa fysioterapian, saat yleensä maksusitoumuksen jo ennen hoitoon tuloa.

Sähköisen kalenterin kautta voit peruuttaa ja varata uuden ajan.

Tullessasi vastaanotolle muista kertoa asiasta. Kaksi samanaikaista fysioterapeuttia vastaa harvoin tarkoitustaan. Kuten kaikki ammattilaiset, teemme toki yhteistyötä monen eri ammattiryhmän kanssa.

Kyllä voi. Tämän päivän tutkimustiedon mukaan oikea-aikaisella ja oikein kohdistetulla fysioterapialla voidaan usein esim. polven ja olkapään kiputiloissa välttää kalliit leikkaukset. Fysioterapia voi olla kustannustehokas vaihtoehto. Leikkauksiin liittyy mm. komplikaatioriskejä. Tilanne on aina tapauskohtainen, eikä mitään yleispätevää vastausta voida antaa.

Tässä muutamia linkkejä fysioterapian maailmaan