Neurologinen kuntoutus on fysioterapian erikoistumisala, jossa pyritään tukemaan ja parantamaan kuntoutujan itsenäistä toimintakykyä, liikkumista sekä selviytymistä päivittäisissä toimissa. Erilaisten vammojen tai sairauksien aiheuttamat toimintakyvyn muutokset vaikuttavat kuntoutujan arkeen sekä kotona että kodin ulkopuolella. Tällaisia vammoja ja sairauksia ovat mm. aivovammat, selkäydinvammat, ääreishermostosairaudet ja niiden jälkitilat, MS-tauti sekä ALS, Parkinsonin tauti, erilaiset lihassairaudet, CP, kehitysvammat jne. Fysioterapiassa käytetään yksilöstä ja toimintakyvyn puutteesta riippuen erilaisia menetelmiä, jotka valitaan ja huomioidaan yksilölle sopivaksi. Fysioterapia voidaan toteuttaa kuntoutujan koti- tai arkiympäristössä, vastaanotolla, palvelutalossa tai allasterapiana.

Bobath

Neurologisessa fysioterapiassa sovelletaan osin samoja menetelmiä, joita käytetään tuki- ja liikuntaelinasiakkaiden hoidossa sekä Bobath-konseptin mukaista terapiaa, jossa harjoitellaan asiakkaan kanssa yhteistyössä perusliikkumista ja etsitään kunkin asiakkaan omassa elinympäristössä tapahtuvia toimintoja helpottavia ratkaisumalleja.

Bobath-konsepti soveltuu aivoverenkiertohäiriöpotilaille, mutta menetelmää hyödynnetään yhtälailla myös lihassairauksien, Parkinsonin taudin tai muiden neurologisten sairauksien kuntoutukseen.